• Voor Beauty Professionals
  • Besteld voor 12u00, volgende dag geleverd
  • Gratis levering boven 200 euro
  • Veilig betalen

PRONAILS GELS ZIJN 100% TPO VRIJ

Dit moet je weten als Professionele Nagelstylist!

Alle ProNails producten zijn voortaan 100% TPO vrij. Sinds 1 juni 2025 verkoopt ProNails nog enkel TPO-vrije gels: Kleurgels (Sopolish, Gellak, BCOLOUR), alles-in-één B System Gels en ook basisgels, bouwgels en gloss gels in pot, van het ProNails Original Gel systeem.

De laatste weken zag je veel info verschijnen op social media en internet over het aankomend verbod op TPO in nagelproducten, helaas niet allemaal even correct.

TPO – Feiten vs. Mythes: dit moet jij weten!

Hoe zit het nu echt? Wij geven bij ProNails een antwoord op al jouw vragen.Wat is TPO? Is het veilig en waarom wordt het vanaf september verboden? Zijn TPO-vrije producten net zo goed? Wat verandert dit voor jou in je salon? Hoe kun je met je klanten hierover praten? We bespreken het verschil tussen gevaar en risico en kijken ook waar ter wereld het TPO-verbod geldt.

Deel deze info ook met jouw klanten, stel hen gerust met jouw expertise.

Wat is TPO?

Wat is TPO (Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide)?

TPO (Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide) is een fotoinitiator. Dankzij TPO verandert de gel van vloeibaar naar vast wanneer hij wordt blootgesteld aan UV- of LED-licht. Het is een superefficiënte molecuul dat zorgt voor een snelle, diepe en egale uitharding, met een glanzend, sterk en homogeen eindresultaat.

Daarom is TPO op grote schaal gebruikt in verschillende industrieën, dus niet enkel in de nagelsector. Denk aan UV-coatings, industriële lijmen, drukinkten, tandheelkundige toepassingen (vb. voor tandvullingen) en UV-verpakkingen.
Wanneer het LED licht TPO raakt, splitst het molecuul in twee actieve fragmenten: een fosfinylradicaal en een benzylradicaal. Deze radicalen reageren met de dubbele bindingen van monomeren en oligomeren en starten zo een kettingreactie. De gel verandert in een stevige, driedimensionale netwerkstructuur.

Tijdens dit proces wordt TPO volledig opgebruikt: het blijft niet intact en bestaat niet meer in zijn oorspronkelijke vorm. Na uitharding kan TPO in de uitgeharde structuur worden opgenomen of omgezet in onschadelijke bijproducten. In beide gevallen blijft het opgesloten in de uitgeharde gel: het kan niet verdampen, bewegen of in contact komen met de huid – het is alsof het in een kluis is verzegeld. Zelfs als een minuscuul residu niet zou opgebruikt zijn, bevindt het zich vooral in de kleeflaag, waar de niet gereageerde moleculen zich bevinden, en in een hoeveelheid van minder dan 0,1%.

Want hoewel TPO uit de markt wordt gehaald vanwege een wettelijke keuze, is het gebruik ervan nooit gevaarlijk geweest voor jou of je klant. Je mag je stock dus met een gerust geweten opgebruiken tot 1 september. De EU is nu eenmaal streng voor cosmetica en past in dit geval een voorzorgsmaatregel toe.

Waarom wordt TPO dan vanaf 1 september 2025 verboden?

 

Vanaf 1 september 2025 mag TPO niet meer verkocht worden. Bovendien werd nu beslist door de gezondheidsinspectie dat TPO-houdende producten die reeds in omloop waren, ook niet meer mogen gebruikt worden door professionele nagelsalons. Dit verbod op TPO is een gevolg van de nieuwe classificatie van TPO als CMR categorie 1B, reproductietoxisch.

Deze classificatie werd vastgelegd door de Europese CLP-verordening (Classification, Labelling and Packaging), die chemische stoffen indeelt naar hoogst mogelijke gevaar, ongeacht het gebruik ervan.

Maar wat betekent CMR nu echt, en waarom is deze term zo belangrijk?
CMR staat voor:

  • C = Carcinogeen → kan de ontwikkeling van kanker bevorderen
  • M = Mutageen → kan genetische mutaties veroorzaken
  • R = Reproductietoxisch → kan de vruchtbaarheid of embryonale ontwikkeling schaden

TPO is niet geclassificeerd als kankerverwekkend of mutageen, maar als mogelijk toxisch voor de voortplanting, wat gebaseerd is op studies op dieren. Testen die in onze sector al lang zijn verboden, maar in de chemische sector helaas niet.

Volgens de Europese Cosmetica Verordening 1223/2009 wordt een stof die als CMR categorie 1A of 1B is geclassificeerd automatisch verboden in cosmetische producten.

Goed om weten: het verbod op TPO voor gebruik in gelnagels is niet ontstaan uit meldingen of incidenten in onze sector, noch uit klinische gevallen in nagelsalons. TPO kwam niet door huidcontact onder de loep, maar wel vanwege de mogelijke reproductietoxische effecten bij inname in hoge concentraties. Ook al eet je geen UV-gels op.

Was het dan gevaarlijk in cosmetica?

 

Volgens het Europese Onderzoekscomité voor Consumentenveiligheid (SCCS): niet.
In 2014 heeft de studie SCCS/1528/14 het gebruik van TPO in nagelproducten grondig geëvalueerd en geconcludeerd dat het veilig is voor professioneel gebruik tot 5%.

De studie was gebaseerd op testresultaten op de huid en hanteerde hierbij zeer conservatieve veiligheidsmarges, als extra veiligheidsmarge bovenop de reële salon condities met de realiteit in nagelsalons:

  • Men ging uit van 4 gram product per persoon, terwijl je in werkelijkheid minder dan 1 gram product gebruikt voor een volledige set nagels
  • Men veronderstelde dat na uitharding 1% TPO ongereageerd achterblijft, in werkelijkheid is dit onder 0,1%.
  • Men ging ervan uit dat de nagelplaat 100% doorlaatbaar was en al het TPO residu via de nagel zou binnendringen in het lichaam. Maar nagels zijn duizend keer minder doorlaatbaar dan de huid, waardoor de daadwerkelijke opname verwaarloosbaar is.

Dit rapport besloot dat het gebruik van 5% TPO veilig was voor professioneel gebruik, terwijl we in onze formules lagere concentraties gebruiken.

Bovendien: eenmaal uitgehard is TPO niet meer actief. Het is afgebroken en maakt deel uit van de uitgeharde gel of blijft opgesloten in de uitgeharde gel waar het niet kan bewegen of in de huid terechtkomen.

De CLP-verordening classificeert chemische stoffen op basis van hun hoogste potentiële gevaar. De Europese Cosmetica Verordening beoordeelt daarentegen het werkelijke risico dat verbonden is aan het daadwerkelijke gebruik in een cosmetisch product.

 

Vergelijk het met een scherp schaartje: intrinsiek gevaarlijk – het kan snijden en verwondingen veroorzaken. Volgens de CLP-logica moet het als gevaarlijk worden geclassificeerd. Maar stel dat een ervaren kapper datzelfde schaartje correct gebruikt in de salon: hij of zij weet hoe ermee om te gaan, houdt het weg van de huid en gebruikt het alleen om haar te knippen. Het risico volgens de cosmetica-regels is dan zeer laag – omdat het afhangt van hoeveel, waar en door wie het wordt gebruikt.

Dat iets gevaarlijk kan zijn, betekent niet dat het dat ook werkelijk is, op de manier waarop wij het gebruiken. De CLP-classificatie zegt: “Een schaar is een gevaarlijk voorwerp waarmee je verwondingen kan aanbrengen!” De cosmetica-regelgeving antwoordt: “Ja, maar niet als het veilig gebruikt wordt, door getrainde professionals, in een gecontroleerde omgeving.”

Misschien vraag je je af: heb ik mijn klanten kwaad gedaan door producten met TPO te gebruiken? Absoluut niet! Daarom kun je gerust zijn: elk ProNails-product heeft een volledige veiligheidsbeoordeling ondergaan door een gekwalificeerde toxicoloog. Als die beoordeling niet aan de veiligheidscriteria had voldaan, zou het product nooit op de Europese markt zijn verschenen.

In welke sectoren wordt TPO verboden in de EU?

Het TPO-verbod geldt uitsluitend voor cosmetica - zoals UV-gelproducten voor nagels. TPO blijft legaal in industriële en medische toepassingen, waaronder drukwerk, coatings, elektronica en tandheelkundige materialen.

Het verbod op TPO gaat in op 1 september 2025 en geldt alleen voor cosmetische producten, volgens de EU Cosmeticaverordening (EG) Nr. 1223/2009.
Dit betekent dat elk product dat onder de wettelijke definitie van een cosmetisch product valt - bestemd voor uitwendig gebruik op het menselijk lichaam (huid, nagels, haar, enz.) - vanaf die datum geen TPO meer mag bevatten.

Waar geldt het verbod NIET?

TPO blijft toegestaan in de EU voor andere industrieën, zoals:

  • Drukinkten (bv. UV-uitgeharde verpakkingen, labels)
  • Industriële coatings & lijmen (bv. houtafwerking, optische lijmen)
  • Elektronica/PCB-productie (UV-uitgeharde soldeermaskers)
  • 3D-printresins
  • Tandheelkundige materialen (medische hulpmiddelen)

Waarom?

De classificatie van TPO als een CMR-stof categorie 1B onder de CLP-regelgeving vereist een verbod in cosmetica (volgens artikel 15 van de Cosmeticaverordening), maar legt geen verbod op in andere industriële toepassingen. In die sectoren mag TPO dus nog gebruikt worden - maar het zal wel voorzien moeten zijn van CMR-waarschuwingen en strengere veiligheidsmaatregelen voor werknemers.

Zijn TPO-vrije producten even goed?

Bij ProNails? Zeker! Waarom? Onze nieuwe TPO-vrije gels zijn op de juiste manier geherformuleerd met de juiste en toegestane TPO-alternatieven.

Je kunt een fotoinitiator niet simpelweg vervangen door een andere met dezelfde concentratie. Alternatieven - zoals TPO-L - zijn minder efficiënt zijn in het absorberen van LED-licht. Er is een slimme, zorgvuldig bestudeerde en geteste combinatie nodig om dezelfde efficiëntie, veiligheid en esthetiek te garanderen. Daarom hebben wij ervoor gekozen verschillende alternatieve fotoinitiatoren te gebruiken: sommige afzonderlijk, andere in synergie, om een snelle, diepe en stabiele uitharding te verkrijgen – net als voorheen, of zelfs beter in sommige gevallen.

Sommige TPO-vervangers kunnen een lichte, tijdelijke startvergeling veroorzaken die alleen zichtbaar is bij zeer lichte of transparante kleuren. Maar maak je geen zorgen, het verdwijnt voorgoed na enkele uren.

Goed nieuws: deze ingrediënten zijn veel minder gevoelig voor vergeling door blootstelling aan zonlicht dan traditioneel TPO. Op de lange termijn is de kleurstabiliteit zelfs beter!

Is er wereldwijd een ban?

Het TPO-verbod is niet wereldwijd, maar beperkt tot de Europese Economische Ruimte (EER). Dit zijn de 27 lidstaten voor de EU en 3 landen van de Europese vrijhandelsassociatie, zijnde Ijsland, Lichtenstein en Noorwegen. Binnen de EER geldt het vrije verkeer van goederen, diensten en personen.

  • Salons in de EU en EER: moeten het gebruik van TPO-producten stoppen vanaf 1 september 2025.
  • Verenigd Koninkrijk (VK): heeft één jaar extra gekregen; het verbod geldt daar vanaf september 2026.
  • Rest van de wereld (VS, Canada, Azië, Latijns-Amerika, Australië, Balkan, Oost-Europa): geen TPO-verbod; producten met TPO blijven toegestaan en worden normaal verkocht.

Buiten de EU is TPO nog steeds toegestaan. Daar kan je nog wel TPO in je producten tegenkomen, dus let goed op welke producten je aankoopt, zeker online en wanneer je buiten de EU bestelt, omdat het vanaf 1 september verboden is om TPO te gebruiken in je salon. Wees hier alert op, want je kan inspecties krijgen.

Hoe kun je weten of een product TPO bevat?

Controleer de INCI-lijst op het etiket van het product en zoek naar Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide, dat is TPO!

Wat kun je nu praktisch doen?

  • Begin met het controleren van de etiketten en scheid producten met TPO van producten die al TPO-vrij zijn.
  • Bij twijfel: kijk in de INCI; de naam is lang maar herkenbaar → Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide. Let op dat je het niet verwart met toegestane derivaten met vergelijkbare namen!

Het verbod treedt pas in werking op 1 september 2025. Tot die datum kan jij TPO-producten blijven gebruiken.

Hoe komt het dat je ook je bestaande producten niet meer mag gebruiken?

De implementatie van deze EU-regelgeving ligt in handen van de nationale volksgezondheidsdiensten. Omdat de verordening geen expliciete richtlijn gaf over producten die al op de markt waren, en er geen officiële terugroeping werd opgelegd, ontstonden er contrasterende interpretaties tussen de lidstaten.

Om tot een uniforme aanpak te komen, hebben de inspectiediensten van alle EU-lidstaten hierover overleg gepleegd tijdens de PEMSAC (Platform of European Market Surveillance of Authorized Cosmetics) meeting op 17 juni 2025. Daar is gezamenlijk besloten dat ook reeds op de markt gebrachte TPO-houdende producten niet langer toegelaten worden vanaf 1 september 2025.

Terwijl de sector pas nu in beweging komt, was ProNails al voorbereid. We waren achter de schermen al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van serieuze, geteste en gecontroleerde TPO-vrije formules, want het vervangen van een fotoinitiator is geen kleinigheid: het betekent de viscositeit, chemische reacties, kleur en uithardingstijden volledig herzien.

Bovendien hebben we een officieel rapport ingediend bij de Europese Commissie, waarin we precies en concreet uitleggen welke economische, ecologische en distributie-impact deze regelgeving heeft op de nagelsector. Wij weten hoe ingrijpend deze verandering is voor onze sector. Maar zoals altijd zijn we er voor je – om je te begeleiden in deze overgang.

We begeleiden jou in de overgang naar TPO-vrij!

Heb je hier nog vragen over?

Bij ProNails houden we van transparantie en begeleiden we jou. Stuur gerust een mail naar info@pronails.com of bel naar +32 (0)3 669 61 67. 

We blijven je met hart en ziel ondersteunen, vandaag, morgen en lang daarna.
Dank je wel voor je vertrouwen!

 

 

Naar boven