• Voor Beauty Professionals
  • Besteld voor 12u00, volgende dag geleverd
  • Gratis levering boven 200 euro
  • Veilig betalen
Product Development Director Birgit Serruys

Product Development Director Birgit Serruys

Tech Talk n°15 Waarom zijn Europese cosmetica de veiligste die je kunt kopen?

Waarom zijn europese cosmeticaproducten de veiligste die je kunt kopen?

Cosmetische producten die op de Europese markt worden gebracht, moeten voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening (EG) nr. 1223/2009, de strengste ter wereld!

De verordening bevat strenge richtlijnen voor het gebruik van ingrediënten, de algemene productveiligheid, het productieproces, de etikettering en de marketing van cosmetische producten binnen de EU. Het definieert de verantwoordelijkheden van fabrikanten, importeurs en distributeurs en zorgt ervoor dat in elke fase van de toeleveringsketen verantwoording wordt afgelegd.

Wist je dat alle cosmetische producten voor de Europese markt onderhevig zijn aan: 

  1. Ingrediëntenbeperkingen: De EU heeft het gebruik van meer dan 2000 chemische stoffen in cosmetica die mogelijk gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid verboden en beperkt. Deze stoffen zijn opgenomen in 5 verschillende bijlagen:
  • Bijlage II: stoffen die verboden zijn in cosmetische producten
  • Bijlage III: beperkt gebruik van stoffen in cosmetische producten
  • Bijlage IV: kleurstoffen die zijn toegestaan in cosmetische producten
  • Bijlage V: conserveermiddelen die in cosmetische producten mogen worden gebruikt
  • Bijlage VI: UV-filters toegestaan in cosmetische producten

In andere delen van de wereld worden 100 keer meer stoffen NIET verboden.

  1. Veiligheidsbeoordeling: Voordat een cosmetisch product in de EU op de markt mag worden gebracht, moet het een veiligheidsbeoordeling ondergaan door een gekwalificeerde veiligheidsbeoordelaar, meestal een gecertificeerde toxicoloog. De veiligheidsbeoordelaar beoordeelt alle ingrediënten van het product om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn en geen schadelijke verontreinigingen bevatten.
     
  2. Verantwoordelijke persoon: Elk cosmeticaproduct dat op de Europese markt wordt verkocht, moet de contactgegevens van de verantwoordelijke persoon van het product vermelden. Dit kan de fabrikant of de importeur zijn, die het volledige Cosmetic Product Safety Report (CPSR) bijhoudt zodat de autoriteiten het op verzoek kunnen raadplegen, zelfs tot 10 jaar nadat het product niet meer op de markt verkrijgbaar is.
     
  3. Cosmetic Product Notification Portal (CPNP): Fabrikanten moeten elk cosmetisch product aanmelden bij het CPNP voordat het in de EU op de markt wordt gebracht. Met dit elektronische systeem kunnen autoriteiten cosmetische producten controleren en ervoor zorgen dat ze aan de voorschriften voldoen.
     
  4. Etiketteringsvereisten: Cosmetica moeten nauwkeurig worden geëtiketteerd met vermelding van productnaam, functie, gebruiksaanwijzing en ingrediënt. Ingrediënten moeten worden vermeld volgens hun INCI-naam (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), zodat consumenten een geïnformeerde keuze kunnen maken.
     
  5. Gedeponeerde inspectie: De regelgevende instanties in de EU-lidstaten houden samen met de Europese Commissie toezicht op de markt om ervoor te zorgen dat de regelgeving wordt nageleefd. Ze hebben de bevoegdheid om actie te ondernemen tegen producten die niet aan de voorschriften voldoen, waaronder verwijdering van de markt.

Waarom vind je de informatie: “niet getest op dieren” niet op onze producten? Omdat het verboden is!

Cosmetische producten die in de EU op de markt worden gebracht, moeten volledig voldoen aan de EU Cosmeticaverordening nr. 1223/2009 die zeer strenge regels bevat voor het gebruik van ingrediënten, productetikettering, productkennisgeving, veiligheidsbeoordeling maar ook marketingclaims voor cosmetische producten.

De EU staat geen marketingclaims voor cosmetische producten toe als deze gewoon in overeenstemming zijn met de wettelijke regels van de EU. Het is belangrijk om te weten dat dierproeven voor cosmetische producten in de EU sinds 2004 verboden zijn. Dat is 20 jaar geleden!

Ook dierproeven op individuele ingrediënten die in deze cosmetische producten worden gebruikt, zijn sinds 2013 volledig verboden.

Het is dus simpelweg illegaal om marketingclaims zoals “Niet getest op dieren” of “cruelty free” te maken voor cosmetische producten op de EU-markt.

Geen enkel cosmeticamerk in Europa mag dierproeven uitvoeren op cosmetica en mag dit ook niet als marketingclaim gebruiken op hun verpakking, website, mailings, brochures of digitale content. Het is tijd om dit te stoppen!

Product Development Director Birgit Serruys

Over de auteur

Product Development Director Birgit Serruys

Naar boven
Cookies

This website uses cookies to track your behavior and to improve your experience on the site.